Elindultak a Baranta edzések Békéscsabán

Régi álmunk vált valóra 2008. október 4-én, amikor a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola tornatermében sor került az első békéscsabai Baranta edzésre. Nem volt egyszerű a beindulás, hiszen a Baranta ma az ország leglendületesebben fejlődő harcművészeti irányzata. Egymás után alakulnak a csapatok határon innen és túl, képzett edző viszont kevés, különösen itt a keleti országrészben. Hosszas keresgélés után találtunk egymásra Kézér Dáviddal, aki ezentúl Ceglédről fog hozzánk járni kéthetente szombaton edzéseket tartani. Hét közben pedig egy alkalommal közösen fogjuk gyakorolni a megszerzett tudást.

A Baranta harcművészet. Harcművészetekkel csak az foglalkozik eredményesen, aki életmódszerűen éli meg annak minden tartalmát. A Baranta segít életmódszerűen magyarul élni. Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette. Egy barantázó nem valami ellen, hanem valamiért harcol. A magyar észjárás megismerése biztosítja az értékek mentén történő haladást és a megfelelő önvizsgálatot.

A Baranta egyik fontos ismérve, hogy gyakorlása nem képzelhető el Baranta közösség nélkül.
Tehát amellett, hogy megalapozzuk erőnlétünket, elsajátítjuk az övbirkózást, a szablya- és lándzsavívást, az íjászatot, a fokos-, kelevéz-, csatacsillag- és karikásostor használatának fortélyait, egy működő közösség kialakítása a célunk. Úgy gondoljuk, hogy csak közösségben vagyunk képesek érzékelhető pozitív változást létrehozni környezetünkben, és talán nem telik el sok idő, és a közösségi lét lesz az életben maradás egyetlen esélye is. Közösség viszont nem működik anélkül, hogy tagjai ne találkoznának hetente, ne próbálnák meg egymást közös munkában. Ennek lehetőségét teremti meg a most indult csapat.

A közösség célja a magyar hagyományokra alapuló élhető élet kialakítása. Függetlenné válás az észrevétlen rabszolgaságban tartó társadalmi és gazdasági rendszerektől. Közösségi szinten megszerezni mindazt a tudást, ami biztosítja családjaink számára az alapvető életfeltételeket. Megteremteni számukra az egészséges testi-, lelki- és szellemi táplálékot, megvédeni és meggyógyítani őket a szükségben, méltóképpen ünnepelni jeles napjainkat. Vagyis megszerezni mindazt a tudást, amivel egy valamirevaló parasztember rendelkezett a régiségben, és ezekre az ismeretekre nevelni gyermekeinket is. Ehhez rengeteg tanulásra lesz szüksége mindannyiunknak. Úgy gondoljuk, hogy leginkább egymástól tanulhatunk. Van, aki a földműveléshez ért, van aki a kézművességhez, van aki táncolni tud. Reményeink szerint a közösség úgy fog működni, hogy mindenki hozzárakja azt a tudást, amivel ő rendelkezik, felvállalja az ezzel járó felelősséget és munkát.
Várunk 10-100 éves korig mindenkit szeretettel, aki csatlakozni kíván Baranta közösségünkhöz!

Nekem Hiteles

ÉLELMISZER KLUB

Számít neked, hogy mit raknak be a szádba? »»»» Részletek ITT.

blind-tasting-singles-event

Közösségi Kezdeményezések Támogatása

Az elmúlt években az alábbi kezdeményezések beindulását támogattuk:

Videók

Üzenet

"Majd ha az ember kivágja az utolsó fát, megmérgezi az utolsó folyó vizét, kifogja az utolsó halat is, akkor rádöbben, hogy a pénzt nem lehet megenni."
Jelenleg 33 vendég olvas minket