Elindultak a Baranta edzések Békéscsabán

Régi álmunk vált valóra 2008. október 4-én, amikor a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola tornatermében sor került az első békéscsabai Baranta edzésre. Nem volt egyszerű a beindulás, hiszen a Baranta ma az ország leglendületesebben fejlődő harcművészeti irányzata. Egymás után alakulnak a csapatok határon innen és túl, képzett edző viszont kevés, különösen itt a keleti országrészben. Hosszas keresgélés után találtunk egymásra Kézér Dáviddal, aki ezentúl Ceglédről fog hozzánk járni kéthetente szombaton edzéseket tartani. Hét közben pedig egy alkalommal közösen fogjuk gyakorolni a megszerzett tudást.

A Baranta harcművészet. Harcművészetekkel csak az foglalkozik eredményesen, aki életmódszerűen éli meg annak minden tartalmát. A Baranta segít életmódszerűen magyarul élni. Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette. Egy barantázó nem valami ellen, hanem valamiért harcol. A magyar észjárás megismerése biztosítja az értékek mentén történő haladást és a megfelelő önvizsgálatot.

A Baranta egyik fontos ismérve, hogy gyakorlása nem képzelhető el Baranta közösség nélkül.
Tehát amellett, hogy megalapozzuk erőnlétünket, elsajátítjuk az övbirkózást, a szablya- és lándzsavívást, az íjászatot, a fokos-, kelevéz-, csatacsillag- és karikásostor használatának fortélyait, egy működő közösség kialakítása a célunk. Úgy gondoljuk, hogy csak közösségben vagyunk képesek érzékelhető pozitív változást létrehozni környezetünkben, és talán nem telik el sok idő, és a közösségi lét lesz az életben maradás egyetlen esélye is. Közösség viszont nem működik anélkül, hogy tagjai ne találkoznának hetente, ne próbálnák meg egymást közös munkában. Ennek lehetőségét teremti meg a most indult csapat.

A közösség célja a magyar hagyományokra alapuló élhető élet kialakítása. Függetlenné válás az észrevétlen rabszolgaságban tartó társadalmi és gazdasági rendszerektől. Közösségi szinten megszerezni mindazt a tudást, ami biztosítja családjaink számára az alapvető életfeltételeket. Megteremteni számukra az egészséges testi-, lelki- és szellemi táplálékot, megvédeni és meggyógyítani őket a szükségben, méltóképpen ünnepelni jeles napjainkat. Vagyis megszerezni mindazt a tudást, amivel egy valamirevaló parasztember rendelkezett a régiségben, és ezekre az ismeretekre nevelni gyermekeinket is. Ehhez rengeteg tanulásra lesz szüksége mindannyiunknak. Úgy gondoljuk, hogy leginkább egymástól tanulhatunk. Van, aki a földműveléshez ért, van aki a kézművességhez, van aki táncolni tud. Reményeink szerint a közösség úgy fog működni, hogy mindenki hozzárakja azt a tudást, amivel ő rendelkezik, felvállalja az ezzel járó felelősséget és munkát.
Várunk 10-100 éves korig mindenkit szeretettel, aki csatlakozni kíván Baranta közösségünkhöz!

Nekem Hiteles

ÉLELMISZER KLUB

Számít neked, hogy mit raknak be a szádba? »»»» Részletek ITT.

blind-tasting-singles-event

Közösségi Kezdeményezések Támogatása

Az elmúlt években az alábbi kezdeményezések beindulását támogattuk:

Videók

Üzenet

"Az emberek nem az ismeretlentől félnek, mert minden ember képes mindent elérni, amit akar, és amire szüksége van. Attól félünk csak, hogy elveszítjük, amink van, legyen az az életünk vagy a földünk. De a félelmünk elmúlik, mihelyt megértjük, hogy a mi történetünket és a világ történetét ugyanaz a Kéz írta."
Coelho, Paulo
Jelenleg 4 vendég olvas minket