Önellátás felé - szakmai nap

Időpont: 2014. január 19., vasárnap

Helyszín: Rózsakert Piac rendezvényterme

9-13 óráig Közösségi műhelyek

Ha egyszercsak nem jönne áram a falból, melyik gép hiányozna leginkább a lakásban?

A legtöbb háztartási gépet (mosógép, konyhai robotgépek, darálók) könnyen meg lehet hajtani egy átalakított szobabiciklivel. Ráadásul ha szükség van rá, még áramot is lehet vele termelni. Aki pedig nem szeretne tekerni, annak megoldást jelenthet egy egyszerű szélkerék. A délelőtti műhelymunkák során közösen szerelünk össze egy lábhajtású gépet és egy szélkereket, ötletelünk a felhasználási és továbbfejlesztési lehetőségekről.

Van akit zavar, hogy egy átlagos wc-lehúzáskor 10 liter ivóvizet enged a csatornába, amit aztán a saját adóforintunkból milliárdokért épített szenyvíz-üzemekkel igyekeznek újra megtisztítani - ami soha nem fog sikerülni. Az alomszékek bármely kerti komposztálóval rendelkező család számára környezettudatos, olcsó és kényelmes megoldást kínálnak.  Házépítésnél megspórolható a szenyvízrendszer bekerülési költsége, jelentősen csökken a vízdíj és nincs többé csatornadíj. Alomszék-építés, beszélgetés az egyedi vízrendszerről és a komposztkazánban rejlő lehetőségekről.

14-18 óráig Szalmaépítő képzés

A szalmabála egy olyan építő és szigetelő anyag, amelyet ma még kevesen ismernek, de olyan jó tulajdonságokkal rendelkezik, hogy méltán helye van a hazai építőiparban. A szalmabálából készült épületek egyesítik a környezettudatosságot, az energiatakarékosságot, és a kreatív építészeti magoldásokat.

Miről lesz szó?

A szalmabála építészet történelméről.
A szalmabála építészetben fontos fizikai tulajdonságairól.
A szalmabála épületek energiagazdálkodása.
Alapanyag gyártástól a működtetésig.
A szalmabála beszerzése.
Mire kell figyelni a vásárláskor?
A szalmabála épületek szerkezeti alaptípusai és fejlesztési lehetőségeik.
Kötésmódok, sarokszerkezetek.
A külső szalmabála fal és a belső válaszfalak egymáshoz illesztése.
Utólagos épületszigetelés szalmabálával.
Födém és aljzat szigetelés szalmabálával.
Tűzbiztonság, tűztesztek.
Szerelvények, vezetékek elhelyezése a bálafalban.
Vízvezeték, áramvezeték, gázvezeték, fűtéscsövek, falfűtés.
Kártevők, és a kizárásuk.
A tapasztás és a vakolás kérdései.
Kaláka szervezés.
Engedélyezés folyamata

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát január 15-ig jelezze a  Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet  címre küldött levélben!

A szakmai nap az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus és az Ökotárs Alapítvány támogatásával valósul meg.